Als leidinggevende en/of HR-medewerker heb je veel ballen in de lucht te houden. Verhogen werkplezier is dan meestal niet de eerste taak van je ’to-do lijstje’. Toch is dit wel de sleutel tot succes. Want medewerkers die met plezier naar hun werk gaan, zetten een stap extra, denken mee en zorgen voor positieve energie op de werkplek. Ze leggen de focus op wat wél kan in plaats van datgene wat allemaal niet goed gaat. Het lijkt zo simpel, maar hoe doe je dit dan?
Werkplezier is iets persoonlijk, dus een handleiding ontbreekt. Wel zijn er aantal knoppen waar je als leidinggevende en HR-medewerker aan kunt draaien. Deze ‘knoppen’ gaan niet over salaris en arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk is salaris en correcte betaling belangrijk en geven goede arbeidsvoorwaarden een fijn gevoel. Ze zorgen over het algemeen niet voor lol in je werk.
De ‘knoppen’ die zorgen voor plezier op de werkvloer hebben te maken met vertrouwen, verantwoordelijkheid, aandacht en waardering. Maar ook gehoord, gezien en geïnformeerd worden, afwisseling, werkomstandigheden, bij een groep horen en (persoonlijke) ontwikkeling. Het zijn namelijk de motivatoren waarop medewerkers aanslaan, of je nu een schoonmaakmedewerker, leidinggevende of directielid bent.
De kern van de aanpak is het centraal zetten van de persoon in plaats van het werk. Nu is vaak nog de gedachte: dit is het werk en welke medewerker past erbij. Werken aan werkplezier begint met omdenken: dus eerst kijken naar de persoon en vervolgens bespreken hoe het werk daarbij kan aansluiten. Door op die manier aandacht te schenken aan de persoon en zijn/haar wensen en ideeën, werk je al met de werkplezier-knoppen. Dit start al in de sollicitatiefase.
En dit gaat door op de werkvloer. Hoe vaak wordt nu de opmerking gemaakt: ‘de klant wil het zo, dus we gaan het zo doen. Regel jij dit verder?’. In de werkplezier aanpak kun je het zo doen: ‘de klant vindt dit belangrijk, hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit ook lukt of is een ander voorstel beter?’. Op deze manier draai je aan de knoppen ‘verantwoordelijkheid en gehoord worden’. Het zal zeker zo zijn, dat de ene medewerker hier sneller op aanslaat, dan de ander. Ook dat is een kwestie van aftasten.
Kortom: werkplezier kun je niet organiseren, het is het gevolg van bepaald gedrag. Dit gedrag betekent het centraal stellen van je medewerker in plaats van het werk, en door aan de juiste knoppen te draaien. Je zult zien dat dit leidt tot werkplezier: niet alleen bij jouw medewerkers, maar ook bij jezelf. Want hoeveel energie geeft het, als jij aan de basis staat van een medewerker die met plezier naar zijn werk komt?
Hoe realiseer je werkplezier terwijl je – als leidinggevende – je handen vol hebt aan het vinden van de juiste medewerkers, de planning, administratie en meer. Het zit ‘m niet altijd in grote zaken, het zijn vaak de kleine dingen die al van betekenis zijn voor een smile, een goed gevoel en een fijne samenwerking. Nicole Mol, opleidingsadviseur & trainer bij Ul-Team schetst twee mooie voorbeelden ter inspiratie.
Nicole Mol: “Tijdens de introductie training leidinggeven die wij eind 2021 verzorgden, gaven twee voordames mooie voorbeelden van werkplezier in de dagelijkse schoonmaakpraktijk. Zij vertelden over hun manier van aandacht geven en positief meedenken, waardoor medewerkers blij werden en hun werk met plezier oppakten.” Nicole deelt de voorbeelden graag:
“Een voordame pakte haar eerstvolgende instructie na onze les op een gestructureerde manier aan door onder andere, vragen te stellen. Dit deed ze bij een uitzendkracht die één dag kwam schoonmaken op een Covid-afdeling. De uitzendkracht was niet gewend aan goede instructie – ‘ik ben normaal maar kort op een locatie, dus hobbel gewoon mee’ – en was zeer aangenaam verrast dat ze als een echte medewerker werd ingewerkt en aangesproken. Het werd een prima samenwerking, ook al was het kort, en de voordame kreeg een dik compliment aan het eind van de dag. Voor beide dames een dag met een gouden randje. Wat een trotse voordame had ik daarna in de les!”
“Een ander voorbeeld is die van een voordame, die vanwege een enorm personeelstekort zelf extra schoonmaaktaken deed op een locatie. Daarbij werkte ze met een medewerker, die ze kent als een goede kracht, maar nu slordig haar werk deed en niet geïnteresseerd leek. Een probleem want het was al zo druk en er moest nog zoveel gedaan worden. In plaats van daarop te reageren, stelde de voordame om het werk even neer te leggen en een kopje koffie te drinken. Om te vragen wat er aan de hand was. Er bleek van alles mis te zijn, wat echt niet opgelost kon worden in 10 minuten. Wel was de medewerker super blij dat ze even haar hart kon luchten en daarna stond ze ook open voor andere afspraken over de schoonmaakklus. Uiteindelijk hebben ze samen heerlijk gewerkt, was de klus op tijd klaar en bedankte de medewerker haar voordame, voor het luisterend oor.”
Dit artikel is in 2 blogs gepubliceerd door schoonmaakjournaal op 14 en 24 februari 2022.